ECB: Napätie na finančných trhoch v eurozóne sa výrazne zmiernilo

14.12.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 14. decembra (TASR) - Extrémne napätie na európskych finančných trhoch sa výrazne zmenšilo, myslí si Európska centrálna banka (ECB).

"Rozhodujúcim faktorom bolo ohlásenie nového programu nákupu dlhopisov zo strany ECB v auguste a rozhodnutie lídrov EÚ na summite koncom júna týkajúce sa prehĺbenia európskej integrácie," citovala agentúra DPA slová viceprezidenta banky Vítora Constancia, ktoré povedal pri príležitosti predloženia správy o finančnej stabilite.

Riziká však aj napriek uvoľneniu na trhoch pretrvávajú a napätie na trhoch môže opäť vzrásť, ak vlády ochladnú vo svojom úsilí konsolidovať rozpočty a ak sa im nepodarí oživiť rast ekonomiky. "Riziká stále existujú, situácia je stále veľmi krehká," povedal Constancio, ktorý varoval pred sebauspokojením.

Program nákupu dlhopisov zadlžených štátov eurozóny, ktorý ECB ohlásila v auguste, pomohol znížiť náklady krajín, ako sú Španielsko a Taliansko, na obsluhu dlhu, aj keď banka v rámci programu zatiaľ nekúpila žiadne dlhopisy.

ECB varovala, že bankový systém v eurozóne zostáva fragmentárny, pričom úrokové sadzby sú v krízou zasiahnutých krajinách vyššie než v ostatných.

Constancio zdôraznil, že verejné financie v krajinách eurozóny sa v priebehu roka zlepšili. Pred rokom ECB opísala situáciu oveľa dramatickejšími slovami. Vtedy považovala finančnú stabilitu v eurozóne za najviac ohrozenú od jesene 2008, kedy skrachovala americká banka Lehman Brothers.
 

Vyberte región